Om Falun

Faluns historia

Allt började med kopparfyndigheten..

En dag för ungefär tusen år sedan strövade valljonet från Torsång som vanligt med sina getter runt fäbodarna i skogarna vid ”Tiskasiöberg”, strax söder om ån som rinner ut i den stora sjön med alla sina öar. Plötsligt får han se den vita bocken ”Kåre” komma med rödfärgade horn. Han följer efter bocken och får syn på den ockraröda marken där Kåre måste ha bökat med sina horn.

Ungefär så berättar sägnen, som är känd åtminstone sedan 1600-talet, om hur kopparfyndigheten hittades, den som skulle få sådan betydelse för Sverige och som blev upphovet till det samhälle som i dag är Dalarnas huvudstad – Falun.

Gamla Falun

Falun har en 1000 år lång, intressant historia. Koppargruvan och verksamheten kring den har skapat ett unikt kulturlandskap som gör att Falun nu kommer att ingå i Världsarvet! De första århundradena, när bebyggelsen sakta växte fram och så småningom förtätades till ett samhälle, vet vi inte så mycket om. Under 1600- och 1700-talen får vi ögonvittnesbilder från staden vid Berget tack vare främmande resenärer som kom för att se den märkvärdiga gruvan.
Från och med 1800-talets slut är Falun väl dokumenterat tack vare fotokonsten.
I Kulturnämndens bildsamling i Stadsbiblioteket finns mer än 20.000 bilder från de senaste 100 åren. Tack vare dem kan vi få uppleva hur staden och dess byggnader såg ut före vår tid.

logo

Falustad

- av Digitalyard Sverige AB